Tjekliste til vinterklargøring af bilen

Når vinteren og kulden står for døren, forhøjes risikoen for bilulykker og uheld. Især hvis man ikke har gjort sin bil vinterklar. Det behøves heldigvis ikke at tage lang tid.

Her er vores tips og gode råd til vinterklargøringen af din bil her.

Skift til vinterdæk

Så snart temperaturen rammer 7 grader, er det tid til at tænke på hjulskifte. For det er ikke kun på snebeklædte veje, at vinterdæk virker bedst, men også på en vintervåd vej virker de bedre, end sommerdæk gør. Vinterdæk er lavet af en anden gummiblanding, som gør, at de står bedre fast på vejen, når der er lav friktion.

Hvis man i stedet venter på, at den første sne falder, vil der traditionelt være endnu længere køer på værkstederne.

Book hjulskifte nu

Tjek dit batteri

Du kan som regel nøjes med et batteri der er halvt opladt, men om vinteren kræves der mere af batteriet, f.eks. ift. opvarmning, lys, elruder, vinduesviskere m.m. Vinterkulden er dog den, som er mest hård mod bilens batteri. Dette betyder, at rigtig mange bilejere hver vinter må tilkalde vejhjælp, for at få liv i bilen.

Kontrollér spændingen på batteriet

For et par hundrede kroner kan man flere steder købe en batteritester, for at teste hvor meget ens batteri er opladet. På den måde kan man holde øje, så ens batteri ikke pludselig går dødt. Men et batteri har normalt en levetid på mellem 3 og 5 år, afhængig af kørselsmønsteret.

Rengør kablerne

Det er også en god ide at rengøre kabelforbindelserne til batteriet og evt. snavs på polerne - det kan fjernes med lunkent vand. Du kan med fordel samtidig tjekke at kablerne sidder fast.

Skift til frostsikker sprinkler-, bremse- og kølervæske

Sørg for, at din sprinkler-, bremse- og kølervæske er frostsikker, helst helt ned til minus 25-35 grader.

Hvis du skal køre bilen til skisportssteder eller andre lande, hvor det er meget koldt, skal du bruge en sprinklervæske, hvor der udtrykkeligt står, at den kan anvendes ved lave frostgrader.

Endnu vigtigere er en frostsikret kølervæske. I bilens instruktionshæfte står der, hvilken type kølervæske du skal bruge. Det er meget vigtigt, at du vælger den rigtige type væske for at undgå at skade motoren.

Hvis kølervæsken fryser, så udvider væsken sig, så slanger, køler og motorblok revner, hvilket kan blive en dyr fornøjelse. Derfor bruger en vinterklar bil frostsikre væsker.

Tjek dine vinduesviskere

Sørg for at gennemgå bilens vinduesviskere. Efteråret og vinteren kan være en speciel hård tid for gummien på viskerbladene. Med gamle og dårlige vinduesviskere, kan du hurtigt komme til at køre i blinde i snevejr til fare for alle.

Du kan enten rengøre dine viskerblade ved hjælp af rengøringsmiddel eller vælge helt at udskifte dem, hvis de er blevet for gamle og slidte.

Husk også at tjekke, at bilens sprinklerdyser er rene. Du kan evt. bruge en knappenål til forsigtigt at rense dysen med, så der er fri passage for sprinklervæsken.

Få bilen rustbeskyttet

Rust er bilens værste fjende og rust og vinter går hånd i hånd. Derfor er en rigtig god idé at give bilen en rustbehandling før vinterens komme. Kombinationen af vejsalt, snavs og vand kan gøre rigtig stor skade på karrosseri, hjulkasser og dørpaneler.

Er bilen 3-4 år skal du være særlig opmærksom på rustfaren. Rusten kommer indefra og nedenfra, og ofte er der ingenting at se, før skaden er sket.

Bestil en tid til en undervognsbehandling så bilen er forberedt på strabadserne.

Bestil tid til rustbeskyttelse / undervognsbehandling

Overvej en Webasto bilvarmer løsning

Med en bilvarmer løsning kan din bil stå ligeså stille og roligt og opvarme kabinen til en behagelig stuetemperatur. Udover den åbenlyse temperatur komfort vil du også opleve isfri ruder og en motor forvarmet til driftstemperatur.

Med en app-løsning til din telefon, kan du endda bare sidde indenfor og igangsætte hele opvarmningsprocessen. Drop unødvendig tid på Isskrabning, kolde fingre og slitage på motoren.

Læs mere om Webasto bilvarmer her

Tjek bilens lys

Da det både er mørkt om morgenen og igen hen på eftermiddagen, er det særdeles vigtigt, at alle bilens lygter virker - både for din egen men også dine medtrafikanters sikkerhed.

En bil med manglende eller ingen lys kan skabe farlige situationer i trafikken, f.eks. hvis man ikke kan se om det er en bil eller motorcykel, der kommer kørende.

Det er også nogle biler hvis baglys ikke tændes automatisk. I så fald skal du bruge bilens nærlys, hvis vejret i løbet af dagen bliver usigtbart i forbindelse med fx nedbør eller tåge.

Ryd op i bilen

Udover den dejlige følelse af at træde ind i en pæn og ryddelig bil, så minimere det også fugt i bilen, hvis der ikke ligger blade, aviser og andet skrammel derinde. Genstande som tøj o.l. suger fugt og er med til at dugge ruderne og skaber et dårligt indeklima. Tag måtterne ud og bank dem og giv alle sæderne en tur med støvsugeren. Tjek alle sidelommer, handskerum og andet for skrammel.

Fem fordelagtige ting at have i bilen om vinteren

Om vinteren må man godt låne spejdernes motto: Vær beredt.

Her er nogle få ting som kan gøre hele forskellen både inden kørslen, men også når du først er løbet tør for batteri eller sidder fast i dyb sne.

  • Isskraber – Billig investering der sikrer et ordentlig udsyn. Vigtigt for både din og andres sikkerhed.
  • Tæppe og vanter – De fylder ikke meget og kan gøre en stor forskel, hvis du skal vente på vejhjælp i en kold bil uden strøm.
  • En lille skovl – Hvis uheldet er ude og du sider fast i sne, kan man i de fleste tilfælde grave sig fri med en skovl.
  • En powerbank – hvis man sidder fast og skal ringe efter hjælp, vil det være irriterende, hvis mobilen er løbet tør for strøm.
  • Startkabler – Så kan du enten give eller modtage strøm fra en anden bil. Husk at den bil, der giver strøm, skal slukket/stoppet. Sæt altid plus til plus og minus til minus.